29 Aralık 2014 Pazartesi

Haşhaşlı Börek


Malzemeler

  • 1 yumurta
  • yarım su bardağı sıvıyağ
  • 2 su bardağı ılık süt
  • 1 paket yaş maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • aldığı kadar un 
İçi için
  • 250 gr çekilmiş sarı haşhaş
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
Üzeri için 
  • 1 çorba kaşığı yoğurt
  • 1 yumurta
Hazırlanışı

              Öncelikle hamuru yoğurmak için sıvı malzemeleri bir kabın içerisine alıp maya eriyene kadar karıştırıyoruz ve azar azar un ekleyip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Hamurun üzerini nemli bir bezle örtüp yarım saat mayalanmaya bırakıyoruz.

               Hamur mayalanırken haşhaşı bir kabın içerisine alıp sıvıyağ ile inceltiyoruz. Mayalanmış hamurdan istediğimizden büyüklükte bir beze koparıp oklava yardımı ile açabildiğimiz kadar açıyoruz.


                                     Açtığımız yufkanın üzerine aşırıya kaçmamak kaydıyla sıvıyağ söküp her yanına yayılması için fırça yardımı ile yada yufkayı katlayarak yağlıyoruz ve yağladığımız yufkaya haşhaş döküp her yananı eşit şekilde sürüyoruz.



                                    Haşhaş sürdüğümüz yufkayı rulo şeklinde sarıp gül sekline getirip yağlanmış olan fırın tepsisine alıyoruz.




                                    Kalan hamuru bezelere ayırıp her bezeye aynı ilemi uygulayıp tepsiyi dolduruyoruz.

 

                                    15-20 dk kadar tepsi mayası yaptırıp yoğurt ve yumurtayı çırpıp böreğin üzerine sürüyoruz ve 170 derecelik fırında altı ve üstü kızarana kadar pişiriyoruz.






Not: Dilerseniz açtığınız her hamuru gül şelini verip tek porsiyonluk olarakta pişirebilirsiniz.

        Ve yine dilerseniz haşhaşın içerisine fındık yada ceviz de ilave edebilirsiniz.


                               

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder