13 Kasım 2014 Perşembe

Maklube


             Ben daha ne yedim ne de yaptım maklubeyi fakat arkadaşım Nursefa sürekli yapıyordu ve haftasonu da bizde olunca "Hadi bize maklube yap" dedik ve koyulduk el birliği ile işe. Ve ben hiç bilmezdim hem bu kadar kolay hemde bu kadar lezzetli olduğunu işte size anlatabildiğim kadar adım adım maklube tarifi;

Malzemeler

  • yarım kg kuşbaşı dana eti
  • 2 su bardağı pirinç 
  • 2 adet patates
  • yeşil soğan
  • marul
  • turp
  • mor lahana
  • havuç
  • domates
  • salatalık
  • maydanoz
  • yoğurt
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 çay bardağı sıvıyağ 
  • tuz
  • kekik
  • karabiber
Hazırlanışı 

               Öncelikle kuşbaşı doğranmış etimizi güzelce yıkayıp düdüklüde yada normal bir tencerede haşlıyoruz. Haşladığımız etlerimizi suyunu ayrı bir kaba etlerimizi ayrı bir kaba ayırıp ilk sıcaklıklarının çıkması için dinlendiriyoruz. 

                Patateslerimizi soyup küp küp doğrayıp bol yağda kızartıyoruz.



                   Pirincimizi yıkayıp 1 yemek kaşığı tereyağ ve yarım çay bardağı sıvıyağ koyup kavurup 4 su bardağı kenara ayırdığımız et suyundan ekleyip demlenmeye bırakıyoruz. (4 su bardağı çünkü pirincimiz baldo ve 1e 2 su ölçüsü ile piriyoruz.)


                 Pilavımız demlenirken haşlanmış etimizi yarım çay bardağı sıvıyağ ile bir tava içerisine alıp çok az tavada çeviriyoruz ve altını kapamadan tuzunu ve kekik ile karabiberi ekliyoruz 1 çorba kaşığıda tereyağ ekleyip eritip altını kapıyoruz. 


                             Salata malzemelerinin hepsini doğrayıp sosluyoruz ve karıştırıyoruz.


                               Pilav demini altıktan sonra bir kabın içerisine en alt kısma etimizin yarısını koyuyoruz, etin üzerine patateslerimizin yarısını, onların üzerine de pilavımızın yarısını koyuyoruz. 





                        Pilavı koyduktan sonra yine et-patates-pilav sırası ile kalan malzemeleri yerleştirip bitiriyoruz.




                                   Tüm malzemeleri kabımıza doldurduktan sonra bir sini (alemiyon fırın tepsisi yada sofra gibi kullanılan büyük geniş derin olmayan tepsi) içerisine tam ortaya kapayıp ter çeviriyoruz.



                             Kabımızı bozmadan çıkarıyoruz ve salatamızı aralıklı olarak yerleştiriyoruz pilavımızın etrafına.




                                 Salatamızıda yerleştirdikten sonra bıraktığımız boşluklara yoğurt koyuyoruz ve servise hazır oluyor maklubemiz.


                                  Maklubenin özelliğidir yer sofrasında ve aynı anda herkesin tepsi içerisinden yemesi yani tabaklara ayrı ayrı servis edilmez herkes o tepsinin içerisinden yer sofrasına oturarak yer.






Not: Eğer istenirse maklubenin içerisine patates dışında patlıcan, biber ve havuçta kızartılıp eklenebilir.
        Ve yine eğer istenirse hepsini ayrı ayrı dizmek yerine pilav pişmeden pilav tenceresine eti ve sebzeleri dizip pilavı onların üzerinde pişirip demlendirip öylede ters çevrilebilir. 


2 yorum:

  1. e maşallah o nası foto sondaki off kral yemeği gibi he. :) nursefa da ne güzel isimmiş ama ya :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim evet saray sofralarına layık bi yemek :) ve gerçekten çok lezzetli oluyorrr

      can arkadaşımın ismidir o :)

      Sil