23 Kasım 2014 Pazar

Aşure


            Malum aşure ayı geldi hatta geçti bile desek yeri. İlk günlerinde aşuremi yapmak kısmet olmadı koşturmam çok fazlaydı ama yinede sonuna yetiştirdim aşuremi ve çookkk mutlu oldum. İşte benim aşure tarifimde aşağıdaki gibi;

Malzemeler

  • 2 su bardağı buğday keşkeği
  • 2 su bardağı mısır keşkeği 
  • 2 su bardağı haşlanmış beyaz fasulye
  • 2 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 su bardağı kuru incir
  • 1 su bardağı kayısı
  • 1 su bardağı kuru üzüm 
  • 4 adelt elma
  • 1 lt süt
  • 8 su bardağı toz şeker
  • karanfil 
  • çekilmiş fındık 
  • nar
  • hindistan cevizi

Hazırlanışı

                 Öncelikle bir gece önceden keşkeklerimizi sıcak su ile yıkayıp ayrı ayrı tencerelerde birkaç taşım göz kararı su ile kaynatıyoruz pişmeye yakın altlarını kapatıp dinlenmeye bırakıyoruz ve ara ara karıştırıp sularını çektikçe kaynar su ilave edip yine dinlenmeye bırakıyoruz(yani biz böyle yapıyoruz ki ertesi sabah aşureyi katıklama işlemi kısa sürsün). Ertesi sabah keşkekleri büyükçe bir tencereye alıp yeniden su ilave ediyoruz ve tam olarak pişene kadar kaynatıyoruz. Keşkekler bir yandan kaynarken diğer yandan incirleri küp küp doğrayıp göz kararı su ile yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Kayısıyı da küp küp doğrayıp pişirmeye koyuyoruz. Üzümlerimizi de ayıklayıp yıkayıp pişirmeye koyuyoruz. İncirler piştiğinde suyunu süzüp çekirdeklerinin ayrılması için yıkıyoruz ve süzdürüyoruz. Kayısı ve üzüm pişince altlarını kapatıp suyuyla bekletiyoruz. Keşkekler piştikten sonra kuru fasulyemizi, nohutumuzu, incirleri,kayısıları ve üzümleri ilave edip (üzüm ve kayısı suyu ile ilave edilecek) sütümüzü kaynayıp ilave ediyoruz bütün bunları yaparken aşuremiz ocağa konmayacak çünkü keşkekler piştiği için artık kaynamasına gerek yoktur. Sütü de ilave ettikten sonra şekerimizi ilave edip güzelce karıştırıyoruz. Ölçüdeki şeker size az yada çok gelebilir siz kendi damak zevkinize göre ekleyiniz şekeri. Hepsini güzelce karıştırdıktan sonra bir cezvenin içerisine karanfilleri koyup 5 dk kaynatıyoruz ve sadece suyunu ilave ediyoruz aşureye. Elmaları soyup küp küp doğruyoruz ve onuda aşureye ilave ediyoruz ve aşuremiz katıklanmış oluyor yaniii sıra aşuremizin Kur'anını okumaya geliyor eğer aşurenizi aşure ayında yapıyor ve komşulara dağıtmak için yapıyorsanız kesinlikle Yasin okuyup dua edip öyle dağıtmalısınız bereketi ve Rabbim tarafından kabul olması için. Yasini de okuduysanız artık dağıtmak için servis edebiliriz aşurelerimizi ve üzerlerine de fındık, tarçın, hindistan cevizi ve nar ekleyip komşulara dağıtabiliriz. 






                       Komşulara dağıttıktan sonra aşure tencerenizi boşaltırken dibinin hafif tuttuğunu göreceksiniz ve kesinlikle o tutan kısma sıyırıp çöpe atmıyorsunuz çünkü o kısım kuşların hakkıdır ve çöpe atmak çok günahtır bir kabın içerisine koyup o kısmını kuşların yemesi için bahçede üzüm bağının dibine yada herhangi bir yere koyun yada en olmadı balkona koyun ki kuşlar gelip aşurenizin bereketinden faydalansınlar. (Babaannem ve annem bize böyle öğrettiler ve her yıl aşure ayında komşularımıza aşure dağıttıktan sonra tencerenin tutan kısmını da bahçeye kuşlar için koyarız)


Dip Not: İncir, kayısı ve üzümü aşuremizden ayrı pişiriyoruz çünkü yumuşamaları gerekiyor ve incirin çekirdekleri ve suyunu aşureye ilave etmiyoruz ki aşuremizin suyu kararmasın.

              Karanfilin sadece suyunu ilave ediyoruz ki yine aşuremizin suyu kararmasın.

              Keşkekler piştikten sonra tenceremizi ocaktan alıp aşuremizi öyle katıklayıp şekerimizi pişirmeden ekliyoruz ki keşkeklerin yumuşak halleri gidip takır tukur sertleşmesinler çünkü keşkekler şeker ile pişerlerse katılaşıyorlar.

              Biz aşurenin içerisine ceviz koymuyoruz çünkü içinde olursa ceviz aşurenin suyunu karartır ama arzuya göre servis esnasında üzerine ilave edebilirsiniz.

              Yine fındık ve tarçını da servis esnasında üzerine ilave edin aşurenin suyunu karartıyor tarçın.

              İsteğe bağlı aşurenizin içerisine kuş üzümü, portakal kabuğu yada limon kabuğu da ekleyebilirsiniz bu tamamiyle damak tadınıza ve istediğinize kalmış.

               Ve son olarakta narı aşurenin içerisine koymuyoruz çünkü ekşi tadını aşurenin tadına karıştırıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder