17 Eylül 2014 Çarşamba

Kuru Yufka Böreği


                Kuru yufkayı hemen herkes bilir hatta köylerde yaşayanlar her yıl mutlaka bir günlerini ayırıp saçı kurup yada taş fırınları yakıp açarlar yufkalarını ve pişirirler dolayısıyla da kışın canları börek isteyince hemen ellerinin altında hazırda yufkaları bulunur. Eh işte bende tam o evlerden biriyim malum köyde doğup büyüdüm yufka açmayı da, yaprak sarmayı da, salça yapmayı da biliriz evelallah ;)

Malzemeler

  • 10 adet kuru yufka 
  • 4 su bardağı süt 
  • 1 çorba kasesi beyaz peynir
  • 1 su bardağı yoğurt 
  • 3 yemek kaşığı çiğ süt kaymağı
  • 1 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
Hazırlanışı 

               Öncelikle bir yufkamızı alıp istediğimiz herhangi bir fırın tepsisine yada borcama yerleşecek şekilde bir kaç parçaya bölüyoruz ve tepsimizin içerisine yerleştiriyoruz.Sütün içerisine hiç bir şey ilave etmeden yufkaları ıslamak için kullanıyoruz her yufkaya yetecek şekilde yufkaları süt ile ıslıyoruz. Her yufkayı koydukça bir miktarda süt gezdiriyoruz yufkanın üzerine 5 yufka sonunda ısladıktan sonra peynirimizi tepsinin her yanına eşit şekilde dağıtıyoruz. Diğer 5 yufkaya da aynı işlemi uygulayıp tepsimize döşüyoruz.


                               Böreğimiz bir kenarda beklerken diğer bir kenarda bir kabın içerisine yoğurdumuzu, kaymağı, yumurtayı ve tuzu koyup çırpıyoruz.



                              Diyeceksiniz ki tarife 1 yumurta yazmışsın sende 2 yumurta var çünkü benim yumurtalar fazlasıyla minnaktı bu yüzden bir ikinciyi kırmak zorunda kaldım. Ve yine diceksiniz ki biz nerden bulalım o kaymağı efendim kaymak yoksa yoğurdun miktarını arttırın aynı görevi görüyor ;)


                             Çırptığımız karışımı böreğimizin her yanına eşit dağılacak şekilde döküp yaydırıyoruz.



190 derecelik sıcak fırına sürüp güzelce kızarana kadar pişiriyoruz.


Fırından çıktıktan sonra üzerini bir sofra bezi yada büyükçe bir havlu ile kaparsak böreğimiz sert kalmaz yumuşamış olur.





Not: Böreğimizin içerisine arzuya göre haşlanmış patates, ıspanak, pazı, kavrulmuş kıyma, domates biber ya da kaşar ve sucuk da koyabilirsiniz.
Ve yine bir dip not bu tür börekleri alemiyon fırın tepsilerinde pişirirseniz hem pişmeleri için daha iyi sonuç alırsınız hemde lezzetleri daha bir başka olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder